Gode Pengevaner
lørdag, mars 25, 2023
  • Hjem
  • Eiendom
  • Spare
  • Gjeld
  • Investere
  • Blogg
  • Om oss
Gode Pengevaner
Home Spare
10 enkle måter å spare penger på i hverdagen

10 enkle måter å spare penger på i hverdagen

by Elias
1. januar 2023
in Spare
Share on FacebookShare on Twitter

Det er mange måter å spare penger på i hverdagen, og selv små endringer kan føre til at du sparer store summer over tid. Det er nettopp det å gjøre smarte sparegrep over tid som utgjør en stor forskjell.

Her er noen tips for å spare penger i hverdagen:

1. Lag et budsjett

Dette kan hjelpe deg å holde oversikt over hva du bruker penger på, slik at du kan se hvor du kan spare. Prøv å sette opp et budsjett med alle inntekter og utgifter, og se hva du kan kutte ned på. Du kan for eksempel se om du kan kutte ned på unødvendige utgifter, som dyre abonnementer eller kafébesøk.

For mange er det ikke nødvendig å følge budsjettet slavisk hver måned. Men ved å faktisk ta seg arbeidet med å sette opp et budsjett får man et bevist forhold til hvor pengene tar veien. De fleste får da en ofte en overraskelse på at enkelte utgiftsposter er mye større enn man trodde. For eksempel på brus.

Les også: Hva er et normalt budsjett?

2. Spar på strømmen

Skru av lys og elektrisk utstyr når det ikke er i bruk. En enkel måte å spare på strømmen er å huske å skru av lys og elektrisk utstyr når det ikke er i bruk. Dette gjelder for eksempel lyspærer, tv-er, datamaskiner og ladekabler.

Bruk energieffektive lyspærer: Energikrevende lyspærer kan bruke opptil 80% mer strøm enn energieffektive lyspærer. Ved å bytte til energieffektive lyspærer, kan du spare både på strømregningen og miljøet.

Skru ned termostaten: En annen måte å spare på strømmen er å skru ned termostaten i huset ditt. Jo lavere temperaturen er, desto mindre strøm trengs det for å holde huset varmt. Prøv å holde temperaturen mellom 18-20 grader om vinteren og 22-24 grader om sommeren for å spare på strømmen.

Det kan lønne seg å sammenligne priser på strømleverandører. Hvis det er lenge siden du har sjekket strømavtalen kan det være lurt å sjekke om du kan få en rimeligere avtale. Det finnes en rekke strømselskaper i Norge og det kan ofte skille mye i pris fra leverandør til leverandør.

3. Spar på transportkostnadene

Unngå å bruke for mye penger på transport ved å bruke mer offentlig transport, eller samarbeid med familie og venner. Å spare på transportkostnadene kan for enkelte være krevende hvis en bor i områder med lite kollektiv transport. Men det finnes en del grep alle kan gjøre.

En mulighet er å dele bilen med andre: Hvis du kjører bil til og fra jobb eller skole, kan du vurdere å dele bilen med andre som har samme rute. På denne måten kan dere dele på drivstoffkostnadene og gjøre turen mer miljøvennlig.

Kjøp en billigere bil: Hvis du skal kjøpe ny bil, kan du vurdere å kjøpe en modell som er mer økonomisk i drift. Dette kan være en god måte å spare på transportkostnadene på over tid.

Velg en billigere forsikring: Sammenlign priser på bilforsikringer fra ulike selskaper, og velg den som er mest økonomisk for deg.

Det er også en god ide å gjøre jevnlig vedlikehold av bilen. Dette kan spare deg for reparasjonskostnader og drivstofforbruk. Sørg for å få gjort service på bilen regelmessig, og bytt olje og luftfilter når det trengs.

4. Spar på maten

Unngå å kaste mat ved å planlegge måltidene dine og handle inn nøyaktig det du trenger. Dette kan spare deg for mye penger, da maten ofte er en stor utgiftspost. Du kan også vurdere å handle inn mat på billigere steder og billigere produkter. Det kan være store prisforskjeller på matvarer i de ulike butikkjedene. Det å handle basisvarer i «billigvare» kjedene kan du spare mye på over tid.

I tillegg har de fleste kjeder et egen merke som er rimeligere enn de andre, som «First Price» etc. Mange av disse produktene er vel så gode som andre. Det kan være at grønnsakene ikke har en perfekt form eller er litt for små eller store til å selges som et av de andre merkene. Men etter å ha kuttet de opp og laget middag av de smaker du ingen forskjell.

Les også: Hva er et normalt matbudsjett?

5. Spar på klær og sko

Du kan spare penger på klær og sko ved å kjøpe på salg eller ved å handle på bruktbutikker. Butikkene har jevnlig perioder med salg. Dette er typisk «black friday» eller januarsalg.

Et viktig punkt her er at for at du skal spare på slike salg må du kjøpe ting du eller faktisk ville ha kjøpt. Og ikke ting du kjøper bare fordi det er på salg.

Fordelen med salg er at ting er billigere, men det er lett å falle for fristelsen å kjøpe ting du ikke trenger. Hvis du faktisk trenger et par nye sko og du kan vente til de kommer på salg i januar for å kjøpe de så sparer du penger. Men hvis du da i tillegg kjøper et par ekstra sko du egentlig ikke trengte, kun fordi du ble fristet av salget så har du ikke spart.

6. Spar på reiseutgifter

Du kan spare penger på reiseutgiftene ved å bestille flybilletter og hotellrom på forhånd, da prisene ofte er lavere jo tidligere du bestiller. Du kan også vurdere å reise på lavsesong, da prisene ofte er lavere da.

En av de beste måtene å spare penger for de som er glad i å reise er å reise utenfor høysesongen. Da kan du ofte finne samme ferie for nesten halve prisen. Hvis du i tillegg planlegger frem i tid når du skal på ferie kan du spare mye på å bestille i god tid før ferien begynner.

Matutgifter er ofte en stor kostnadspost på reise. En måte å spare penger på er å finne rimeligere restauranter å dra på. Ofte er de lokale restaurantene rimeligere, og hvis du gjør litt undersøkelser kan du få bedre matopplevelser. Bruk internett til å finne noen gode rimeligere restauranter, eller spør de lokale hva de anbefaler.

7. Spar på forsikringer

Sammenlign priser på forsikringer fra ulike selskaper, da det kan være store prisforskjeller. Du kan også vurdere å skifte til en billigere forsikringsform, hvis du har mulighet til det. Spesielt hvis en ikke har byttet forsikring eller snakket med forsikringsselskapet på flere år har de sannsynligvis skrudd opp prisene en del fra du ført tegnet de. Det kan være mye å spare på å sjekke om du kan få en rimeligere pris et annet sted.

8. Spar på medlemskap og abonnementer

Gjør deg kjent med hva du betaler for medlemskap og abonnementer, og vurder om du faktisk bruker dem. Hvis ikke, kan du vurdere å avslutte dem for å spare penger. Mange banker hjelper deg nå med å få oversikt over hvilke abonnement du betaler for i nettbanken. Dette gjør at du enklere kan få oversikt og vurdere hvilke du faktisk bruker. Det kan og være en god ide å dele med venner eller familie. Betaler både du og kjæresten for Netflix? Da kan du spare litt ved å dele på kontoen.

9. Spar rentekostnader

En stor kostnad for de fleste som eier bolig er rentekostnaden på boliglånet. Men også andre lån som billån, forbrukslån og studielån. En måte å spare penger er å prøve å redusere gjelden din ved å betale mer enn minimumsbeløpet på lån. Dette kan spare deg for mye penger i renter over tid. Du kan også vurdere å refinansiere lånene dine til en lavere rente.

Det kan og være lurt å forhandle på boliglånsrenten i banken du har eller bytte bank hvis du kan få lavere rente på boliglånet. Dette kan bety mange tusen kroner spart i året. Det er nå også enklere enn noen gang å bytte bank, hvor alt skjer elektronisk. Sparer du flere tusen kroner i året har du en godt timespris på foreta deg denne jobben.

10. Kjøp brukt

Et annet godt tips for å spare penger i hverdagen er å vurdere å kjøpe brukte ting i stedet for å kjøpe alt nytt. Dette gjelder for eksempel klær, møbler, elektronikk og bøker. Du kan finne mange gode kjøp på bruktmarkedet, for eksempel på loppemarkeder, på nettet eller i bruktbutikker. På denne måten kan du spare penger samtidig som du bidrar til å redusere avfall og belastningen på miljøet.

Det finnes mange måter å spare penger på i hverdagen, og ved å være bevisst på hva du bruker penger på og ved å se etterbesparelser, kan du enkelt spare store summer over tid. Det er viktig å huske på at det ikke alltid handler om å spare så mye som mulig, men om å finne en balanse mellom å spare og å leve et godt liv. Hvis du føler at du ikke har råd til å gjøre det du har lyst på, kan det være lurt å justere på budsjettet ditt slik at du har råd til å gjøre noen av de tingene du liker. På denne måten kan du spare penger uten å føle at du går glipp av noe.

Lignende Innlegg

Introduksjon til Podimo: Alt du trenger om podcast-tjenesten
Spare

Introduksjon til Podimo: Alt du trenger om podcast-tjenesten

2. januar 2023
Hva er boligen verdt? Slik sjekker du gratis på nett
Eiendom

Hva er boligen verdt? Slik sjekker du gratis på nett

27. september 2022
Ta ut penger fra BSU? Dette er reglene
Eiendom

Ta ut penger fra BSU? Dette er reglene

12. juli 2022
Styringsrente – Alt Du Trenger Å Vite (Rentebane, Inflasjon, Norges Bank)
Spare

Styringsrente – Alt Du Trenger Å Vite (Rentebane, Inflasjon, Norges Bank)

6. juli 2022
Hva Bør Man Betale I Husleie Hos Kjæresten/Samboer?
Eiendom

Hva Bør Man Betale I Husleie Hos Kjæresten/Samboer?

6. juli 2022
Hvordan Påvirker Barn Hvor Mye Man Kan Låne til Bolig?
Eiendom

Hvordan Påvirker Barn Hvor Mye Man Kan Låne til Bolig?

6. juli 2022

Gode Pengevaner

En blogg om personlig økonomi. Svar på spørsmål og tips knyttet til sparing, investering, gjeld og eiendom.

Nyhetsbrev

Kategorier

  • Eiendom
  • Spare
  • Gjeld
  • Investere
  • Om oss
  • Personvernerklæring

Kontakt

post@godepengevaner.no

Ansvarsfraskrivelse

Alt innhold på godepengevaner.no er veiledende informasjon og skal ikke betraktes som finansiell rådgivning.

  • Hjem
  • Eiendom
  • Spare
  • Gjeld
  • Investere
  • Blogg
  • Om oss

© 2023 Gode Pengevaner

No Result
View All Result
  • Hjem
  • Eiendom
  • Spare
  • Gjeld
  • Investere
  • Blogg
  • Om oss

© 2023 Gode Pengevaner

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In