De aller fleste av oss har sparepenger og gjeld i banken, noe som er ganske trygt. Men kan egentlig banken gå konkurs? Og hva skjer med sparepengene og gjelden om banken går konkurs? Det skal vi gå gjennom her.
Kan banken gå konkurs?
Å ha pengene i banken regnes generelt som noe av det tryggeste man kan gjøre. Pengene blir i det minste ikke borte. Eller kan banken gå konkurs?
En bank er en bedrift på lik linje som andre bedrifter og de kan gå konkurs. I Norge er skjer dette relativt sjeldent men det finnes eksempler. Sist i 2021 hvor banken Optin Bank ASA gikk konkurs.
Enkelt forklart har banken en egenkapital som skal dekke forpliktelsene banken har. Om denne egenkapitalen går tapt, eller blir sterkt redusert vil det ikke banken ikke lenger kunne dekke sine forpliktelser.
Det betyr at banken går konkurs og vil ikke lenger kunne drive videre. Du som kunde vil da kunne lide tap på grunn av at banken gikk konkurs.
På tidlig 90-tallet var det bankkrise i Norge. Da var det mange av de norske bankene som hadde store tap og staten måtte gripe inn for å redde flere av de.
Norges Bank, finansdepartementet og finanstilsynet overvåker og regulerer norske banker, slik at dette ikke skal skje igjen. Men en krise er gjerne uforutsett som finanskrisen i 2008.
Hva skjer med pengene din om banken går konkurs?
I Norge har Bankenes Sikringsfond som sikrer dine bankinnskudd opp til 2 millioner kroner.
Det vil si at om banken du har penger i går konkurs vil du få disse pengene tilbake gjennom Sikringsfondet. Så lenge du har mindre enn 2 millioner kroner i bankinnskudd er det derfor ingen risiko for å tape pengene dine.
Har du derimot mer enn 2 millioner kroner i en bank og banken går konkurs vil du kunne tape penger. Sikringsfondet gjelder per bank og det kan være lurt å heller ha pengene spredt på flere banker om en er redd for at banken skal gå konkurs.
Beløpet på 2 millioner kroner er en egen regel i Norge. Innad i EU er det en tilsvarende innskuddsgaranti, som sikrer innskudd opp til 100 000 euro. Som er et betydelig lavere beløp en den norske summen på 2 millioner kroner.
På Bankenes Sikringsfonds egne sider kan du sjekke om din bank er sikret. Sjekk det HER.
Hva er bankenes sikringsfond?
Bankenes Sikringsfond er en garantiordning som skal sikre deg som har innskudd i banken. Dette gjøres ved at bankenes årlig innbetaler en avgift til sikringsfondet, som blir forvaltet i likvide aktiva.
Om banken du har innskudd i går konkurs vil Bankenes sikringsfond gi deg pengene tilbake. Men dette er for innskudd opp til 2 000 000 kr for en person i en bank.
Om du har en konto i en annen bank vil denne også dekkes opp til 2 000 000 kr.
Det kan være greit å huske på at om en bank har flere merkenavn som du har innskudd i, regnes dette som en bank. Nettopp fordi dette er en en juridisk enhet.
Sikringsfondet dekker også innskudd opp til 2 millioner kroner for innskudd i utenlandske banker som har filial i Norge. Så selve banken trenger ikke være en norsk bank.
Men om du har innskudd i en norsk bank i utlandet, for eksempel en norsk bank med filial i Tyskland vil de Europeiske reglene gjelde. Da er innskuddet sikret for opp til 100 000 euro.
Om banken går konkurs eller blir satt under offentlig administrasjon skal ditt innskudd gjøres tilgjengelig innen 7 virkedager.
Hva skjer med gjelden din om banken går konkurs?
At banken går konkurs er relativt lite sannsynlig. Men hva skjer om du har lån i en bank og den går konkurs?
Når en bank har lånt ut penger til privatpersoner og bedrifter føres dette i balanseregnskapet til banken som en verdi.
Ettersom banken har gått konkurs vil man selge verdiene som er i banken, som da i hovedsak er lånene.
En annen bank vil da normalt sett kjøpe disse lånene og du som kunde vil da i praksis skylde en annen bank penger.
Så om du har lån i bank A, som så går konkurs, vil bank B kjøpe disse lånene. Da vil du nå måtte betale lånet til bank B istedenfor A.
Man kan dessverre ikke slippe unna å betale gjeld selv om banken går konkurs.