Å finne en god leietaker kan være avgjørende for om utleien er lønnsom eller ikke. En god leietaker betaler i tide og tar vare på eiendommen din, mens en dårlig leietaker kan gjøre skade og påføre deg økonomiske kostnader og mye hodebry.
Her er noen tips til hvordan man går frem med leieforholdet:
1. Prøv andre kanaler enn Finn.no
For å finne en leietaker er det naturlig å legge den ut for leie, hvor det naturlige stedet er finn.no. Dette gjør de fleste uansett og her har man nok det største volumet av øyene som ser på annonsen.
Men det finnes også andre alternativer. Spesielt på mindre tettsteder er det ofte Facebook grupper for «Leie bolig i Hallingdal» eller lignende grupper. Hvor utleiere kan publisere boligen de leier ut og de som leier kan ta kontakt. Eller noen som ønsker å leie et sted kan publisere hva slags bolig de ønsker.
Fordelen med å dele at du er ute etter leietaker i en slik gruppe er for det første at det er gratis. Mens du må betale rundt 500 kr på finn.no.
Samtidig går dette ofte på bekjentskap. Leietaker som tar kontakt med deg er lokal i område eller har noen tilhørighet der. Det er stor sannsynlighet for at du selv kjenner noen som kjenner den leietakeren. Dette kan gi deg en trygghet som utleier.
2. Ta gode bilder
Gode leietakere er ofte ryddige personer generelt og setter pris på en annonse som har gode bilder og en god beskrivelse av eiendommen som leies ut.
For å sikre at boligen fremstår som attraktiv er det viktig å ta gode bilder. Med dagens smarttelefoner er dette ikke et problem!
Noen tips for å ta gode bilder er å ta bilder når det er mye lys. Pass på å slipp mye lys inn i leiligheten. Plasser deg selv i et hjørne hvor du får med mest mulig av rommene. Løft gjerne kameraet/telefonen litt over hodet og plasser den enda nærmere veggen. Da fremstår rommet som enda større.
Husk å ta bilder av alle rom også hvis de er små. Dette gjør at en leietaker slipper å gruble på om det faktisk er 2 soverom når det kun var bildet av et.
Om boligen har noen spesielle særtrekk bør du prøve å ta bildet av det. Det kan være en fin utsikt, en hageflekk eller peis. Dette gjør at eiendommen skiller seg ut på en positiv måte.
Det er også viktig å bruke litt tid på teksten i en annonse. Pass på å beskrive nødvendige informasjon som; pris, antall soverom, parkering, når boligen er ledig, langtidsleie, kortidsleie etc.
3. Hold visning og bli kjent med leietaker
Det neste punktet etter å ha lagt boligen din ut for leie er å holde visning for interesserte leietakere. Dette er naturligvis for at leietaker skal få se boligen, men også for at du kan bli litt kjent med leietaker.
Det er viktig å passe på å ikke være diskriminerende i en prosess som utleier, men en vanlig hyggelig prat hvor en blir kjent med personen skader sjeldent.
Da kan man avklare litt hva leietaker forventer, hvor lenge de tenker å bo der, om de har bodd i samme område tidligere. Litt hva de holder på med til vanlig (student, jobb).
Det viktigste for en utleier er å finne en leietaker som har evne og vilje til å betale husleie, samtidig som den tar godt vare på boligen.
Dette gjør også de aller fleste. Og ved å ha hatt en hyggelig samtale med personen er kan det være lettere å få inntrykk av om de vil gjøre dette.
Det er og normalt å spørre om referanser hvis leietaker har dette. Da spør man etter kontaktinformasjon til tidligere utleiere. Her vil det være naturlig å spørre om hvordan leieforholdet var hos forrige utleier.
4. Leieavtale og depositumskonto
Nå har du endelig funnet riktig leietaker og skal signere kontrakt. Alle leieforhold bør ha en leiekontrakt. Dette sikrer både deg som utleier, men og leietakeren.
Det finnes mange gratis versjoner av leiekontrakter. Her er noen eksempel:
Leiekontrakten er avtalen mellom leietaker og utleier, og vil være den juridisk bindende avtaler om det skulle komme konflikter senere.
Alle gode leietakere vil normalt også kreve en leiekontrakt. Om en leietaker mot formodning ikke skulle ønske å skrive en leiekontrakt bør en nok vurdere å finne en annen leietaker.
Et depositum er et beløp en leietaker stiller som sikkerhet for utleier. Dette bør settes på en depositumskonto.
Dette er et produkt som de fleste banker tilbyr. Det er en låst konto hvor utleier og leietaker ikke kan ta ut pengene uten at det er samtykke om det.
Dette sikrer at ingen har tilgang og kan bruke pengene på annet en det som er avtalt.
Et depositum er en sikkerhet for utleier, men det pengene settes på en depositumskonto er først og fremst en sikkerhet for leietaker. Ved at utleier ikke har muligheten tar pengene. Dette er lurt og for å tiltrekke seg gode leietakere ved å vise at du er en proff utleier.
5. La noen andre gjøre jobben
Om du ikke ønsker eller anser det som svært vanskelig å finne riktig leietaker kan du enkelt og greit la noen andre gjøre jobben for deg.
Det finnes flere utleieselskaper som tar seg av alt fra å legge ut finn annonse, til å svare på telefon om noe skulle ryke i leiligheten.
Utleiemegleren er et av de største selskapene, men det finnes mange andre, så undersøk hvilke som er best for deg.
Ved å la noen andre gjøre jobben må du naturligvis betale for det. Prisen for dette kan variere fra sted til sted og selskap til selskap. Her er link til Utleiemegleren sin prisliste.
Det er normalt en oppstartskostnad, det kan være per visning eller at de tar en større del av første leie. Og en løpende kostnad hver måned, normalt rundt 8-10% av husleien.
6. Utleieforsikring
En utleieforsikring skal sikre deg om leietaker mot formodning skulle ødelegge eiendommen din og/eller slutte å betale leie.
En normal utleieforsikring dekker skader på eiendommen opp til et gitt beløp. Eksempelvis 300 000 kr. For skader leietaker har påført eiendommen.
Flere utleieforsikringer dekker og utbetalt leie i 6-12 måneder om leietaker ikke betaler. Samt bistand med utkastelse av leietaker.
Om en slik forsikring er for deg eller ikke kan være vanskelig å avgjøre. Det kan være greit å reflektere i om hvis leietaker ikke betaler på 3 måneder, vil det skape økonomiske problemer for deg? Hvis svaret er ja bør en kanskje vurdere å ha en slik forsikring.
Om boligen som leies ut utgjør en mindre del av din helhetlige økonomi og om leietaker ikke betaler vil det ikke påvirke deg i svært negativ grad vil en kanskje kunne spare litt penger på å lave være å tegne en slik forsikring.