Fond og aksjer kan virke vanskelig å sette seg inn i og det er naturlig å ha spørsmål om hva som kan skje. Som om fond og aksjer kan gå i minus. Her skal vi gå gjennom både hva aksjer og fond er, hva som påvirker prisene og om du kan tape penger:
Hva betyr det å eie aksjer?
Når noen starter et selskap finnes det noen forskjellige selskapsformer, hvor det vanligste er et aksjeselskap eller allmennaksjeselskap for litt større selskaper.
Aksjeselskapet har et gitt antall aksjer, for eksempel 100 000 aksjer. De som eier aksjene selskapet eier da selskapet. Så om du eier 100 000 av aksjene eier du hele selskapet. Eier du 10 000 aksjer, eier du da 10% av selskapet.
Disse aksjene kan kjøpes og selges, slik at det kan være mange forskjellige som eier en aksje og da en liten del av selskapet. Om du kjøper 1 aksje eier du en liten del og har mange like rettigheter (stemmerett og utbytte) som andre som eier en del av selskapet.
Store selskaper er ofte børsnotert. Som vil si at du kan kjøpe og selge aksjene i selskapet på en børs, som Oslo Børs eller andre børser. Dette gjør det lettere å handle aksjene fordi det er en plattform hvor kjøpere og selgere møtes.
Om du kjøper en aksje i DNB og Equinor eier du en liten del av hver av disse selskapene. Hvor det og er tusenvis av andre som eier en liten eller større del av selskapet.
Hvordan settes prisen på aksjer?
Prisen på aksjen vil si hva man regner med at selskapet er verdt. La oss si at prisen på aksjen er 20 kr og det er 100 000 aksjer, så er verdien på selskapet 20kr x 100 000 aksjer = 2 000 000 kr.
Det finnes mange måter å sette en prisen på aksjer, hvor en av de vanligste er «dividendemodellen». Det er en måte å beregne hva prisen på aksjen er i dag basert på hva selskapet betaler ut i utbytte i fremtiden. Utbyttene i fremtiden diskonteres ned til dagens verdi.
Om man summerer alle dividender diskontert ned til dagens verdi skal man da få hva aksjen er verdt i dag.
Men dette er en teoretisk beregning som baserer seg på mange forutsetninger som ikke nødvendigvis kommer til å inntreffe. I store banker sitter det aksjeanalytikere som har dette som jobb, og til og med de tar som regel feil om hva prisen skal være.
Det er markedet som til syvende og sist bestemmer prisen på en aksje.
Hvorfor svinger aksjeprisen?
Om du har vært inne å sjekket kursen på noen selskaper ser du at de svinger i verdi. Og det kan være mange grunner til at dette er tilfellet. Det finnes noen hovedmoment som påvirker en aksjepris:
- Risiko knyttet til selskapet:
Det er alltid noen risikofaktorer som er helt spesiell for akkurat ett selskap. Og ofte går dette på resultater og hvordan selskapet leverer i forhold til resultatene man forventer. Det kan og være selskapets ledelse og hvordan de styrer selskapet.
- Risiko knyttet til bransjen selskapet er i:
Enkelte bransjer er spesielt utsatt for svingninger i priser, for eksempel oljeprisen. Andre er utsatt for svingninger i valutakursen. Om kronen svekker ser blir det billigere for andre å handle med norske bedrifter og eksporten øker. Og motsatt.
- Politisk og makroøkonomisk risiko:
Politikk og makroøkonomi påvirker i stor grad aksjer. Den siste tiden har miljøpolitikk vært viktig og påvirker da spesielt selskaper innen oljesektoren. Hvorvidt de får lov til å lete etter og produsere olje. Dette påvirker da aksjekursene for disse selskapene.
Det kan og være mange andre ting som påvirker aksjekurser, som rentenivå og andre investeringsmuligheter.
Hvorfor kjøpe aksjer?
De fleste kjøper aksjer for å få avkastning på investeringen sin, altså å tjene penger på å kjøpe aksjen. Dette kan man i hovedsak gjøre på to måter.
- Aksjen stiger i verdi
- Utbytte
Aksjen kan stige i verdi, slik at investeringen din er mer verdt. Om du kjøpte aksjen for 20 kr og nå kan du selge den for 25 kr har du tjent 5 kr per aksje du har. Du har da 25% avkastning.
Det andre måten er om selskapet betaler ut utbytte. De betaler deg som eier aksjen et del av overskuddet de har. Det kan være at du får 1 kr om du eier en aksje. Det er da 5% avkastning.
Eller det kan være en kombinasjon av begge.
Hva er et fond?
Fond er et samlebegrep for alle typer fond. Det finnes:
- Pengemarkedsfond
- Obligasjonsfond
- Rentefond
- Kombinasjonsfond
- Aksjefond
Men det vi skal diskutere her er aksjefond. Vi har over gått gjennom hva en aksje er og hva som påvirker prisen og hvorfor man kjøper aksjer.
Aksjefond er en samling av aksjer i mange selskaper, ofte på tvers av sektorer og land.
Om du da investerer i fond vil du eie en liten del av veldig mange selskaper, ofte mellom 10 og 200 forskjellige selskaper. I motsetning til om du satt alle aksjene i et selskap.
Hvorfor investere i fond?
I hovedsak er formålet å få avkastning på pengene man har investert. Dette kunne man gjort gjennom enkeltaksjer, men aksjefond har en stor fordel.
Diversifisering!
Diversifisering er et vanskelig ord for det å spre risiko. Om du kun har investert i en aksje og det selskapet går dårlig, vil du tape mye av pengene dine. Men om pengene dine er spredt på mange selskaper i ulike bransjer og kanskje ulike land vil det at ett selskap går dårlig påvirke deg lite.
Ofte er det slik at noen selskaper gjør et bra når andre gjør det dårlig. Om du ta taper litt penger på at et selskap gjør det dårlig vil du fortsatt tjene på at noen gjør det bra. Så det å investere i fond har lavere risiko enn det å investere i enkeltaskjer.
Kron er en tilbyder av fondshandel som har blitt svært populær de siste årene. Det er enkelt å registrere seg, enkelt å velge hvilke type fond du vil ha og menyene er intuitive å bruke.
Kan aksjer og fond gå i minus?
Nå har vi sett gått gjennom hva aksjer er, hvordan prisen settes og at aksjefond er en samling av mange forskjellige aksjer som sprer risikoen for en investor.
Så hva skjer om et selskap gjør det spesielt dårlig eller går konkurs?
Om du eier aksjer i et selskap og selskapet gjør det svært dårlig vil kursen begynne å synke og nærme seg null. Om selskapet skulle gå konkurs vil verdien av aksjen være null. Da har man tapt hele investeringen sin.
Konkurs er det dårligste resultatet man kan oppnå, hvor prisen på aksjen er null. Det er ikke mulig for en aksjekurs å bli negativ, slik at man som eier skylder penger. Så aksjer kan ikke gå i minus.
Aksjefond som da er en samling av aksjer vil ha de samme egenskapene. Det værste som kan skje er at alle aksjene som fondet eier (og da du som investor eier) går konkurs og verdien går til null.
Med et aksjefond er det svært lite sannsynlig at skjer. Fordi fondet er investert i mange ulike selskaper kan det skje at et selskap går konkurs, men at alle selskapene går konkurs samtidig er lite sannsynlig. Dette gjør igjen at det å eie aksjefond har lavere risiko enn det å eie enkeltaksjer.
Kan investeringen gå i minus?
Selv om fond og aksjer ikke kan gå i minus kan investeringen og avkastningen gå i minus. Du kan altså tape noe eller alt av det du har investert.
Om du kjøpte en aksje for 20 kr og den nå selges for 10 kr har du tapt 10 kr per aksje du eier. Eller 50% av investeringen. På samme måte kan fond synke i verdi om alle selskapene fondet er investert i faller i verdi.
Om aksjer faller noen prosent i verdi kan det være lett å tenke at aksjen må stige like mange prosent igjen for at du er i null. Men det stemmer ikke.
La oss ta et eksempel: Du kjøper en aksje som koster 20 kr. Så faller den 20% til 16 kr. Koster aksjen 20 kr om den stiger 20% igjen?
Svaret er nei. Om aksjen stiger 20% fra 16 kr koster den nå 19,2 kr
Om en aksje faller 50%, må den stige 100% for å være på samme nivå.
Dette kan være greit å ha i bakhodet når man investerer i aksjer og regner på prosentvis nedgang og oppgang.
Hva med giring?
Giring er et begrep som brukes om det å låne penger for å investere i aksjer eller fond. Da bruker man noe av sine egne penger og låner mer for å høy høyere eksponering.
Dette kan gi deg høyere avkastning om ting går i din retning. Men på samme måte kan taper man penger enda raskere om det går mot deg.
Om man investerer i en aksje med kun sine egne penger, og aksjen går til null, har man tapt det man investerte.
Om man benytter seg av giring og kjøper aksjer med både sine egne penger og lånte penger, og aksjen går til null, taper man både sine egne penger og lånet.
Man kan derfor tape mer enn sin egen investering og sitte igjen med gjeld etterpå. Derfor er giring ikke noe man bør benytte seg av når som nybegynner eller semiproff investor. Giring er et produkt for profesjonelle investorer.